Kapusta modro

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta czerwona 1 główka (ok. 1,2kg)
cebula 1 średnia
boczek wędzony 150 g
goździki 3
sól, cukier i pieprz do smaku
ocet winy do smaku
Czerwona kapusta gotowana a następnie okraszona boczkiem i cebulą. Klasyk na Śląskim stole.

Zobacz TOP 5 kuchni śląskiej

Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić na pół, usunąć głąb, liście poszatkować. Ugotować poszatkowaną kapustę w osolonej wodzie z dodatkiem goździków. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać cebulę i zeszklić ją. Kapustę odcedzić, dodać boczek z cebulą. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, octem i wymieszać. Podawać z mięsem lub z kluskami śląskimi.

Sprawdź inne przepisy na dania śląskie

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.