Kapusta z grochem

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kiszona kapusta 1 kg
Groch łuskany (połówki) 2 szklanki
cebule 2
masło 4 łyżki
mąka 4 łyżki
listek laurowy 2
Prażony bekon do podania (niekoniecznie)
Sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Groch namoczyć na noc. Ugotować groch w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kapustę zalać wodą, tak aby była lekko przykryta. Gotować z dodatkiem listków laurowych aż będzie miękka a woda prawie się wygotuje. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Zeszklić cebule na maśle, dodać mąkę i podsmażyć na złoto. Dodać zasmażkę z cebulą do kapusty, dodać groch. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco. To wegetariańskie danie można dla odmiany  podać z plasterkami uprażonego na krucho bekonu. Najlepsze jest następnego dnia, gdy się przegryzie. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.