Karp po zatorsku

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z karpia zatorskiego 1,5 kg
pieczarki 500 g
ser żółty 300 g
jajka 5
masło 50 g
natka pietruszki mały pęczek
śmietana 22% 300 ml
mąka do panierowania
olej do głębokiego smażenia
sól i pieprz do smaku
Tradycyjny, regionalny przepis na karpia zatorskiego, inaczej zwanego "królewskim".

Przygotować farsz: ugotować jajka na twardo i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Wymieszać pieczarki z jajkami i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Filety opłukać, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej do smażenia. Kawałki karpia obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Na dnie szerokiego naczynie żaroodpornego ułożyć kawałki karpia. Na każdym kawałku położyć farsz pieczarkowo-jajeczny. Posypać startym serem, polać śmietaną. Włożyć przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec aż ser się rozpuści. Odkryć naczynie i zrumienić potrawę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.