Karp Świąteczny

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Karp płat 500 g
Czosnek ząbki 4
jajka 2
bułka tarta 3 łyżki
mąka 4 łyżki
masło 100 g
sok z cytryny 1
piepsz szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta

1. Karpia oczyścić z łusek i umyć . Rybę pokroić na 6 cm w paski . Skrop sokiem z cytryny , posyp solą i piepszem . Czosnek drobno posiekaj i natrzyj nim karpia z każdej strony . Pozostaw w lodówce na 1 godzine . 2. Jajka posól dopraw piepszem i rozstrzep widelcem . Nastepnie każdy kawałek oprósz mąką , obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tartej . Na patelni roztop masło i smaż karpia z obu stron na złoty kolor . 3. Usmażonego karpia przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160 st. Smacznego :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.