Kasza kukurydziana z warzywami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana (nie błyskawiczna) 200 g
kozi twaróg 300 g
marchewki 3 średnie
cukinie 2 średnie
brokuł 1/2
papryka czerwona 1
cebula 1
masło 50 g
parmezan 50 g
oliwa 50 ml
sól
Danie, które z pewnością mile zaskoczy gości.

Obrać marchewkę, pokroić w plasterki. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Cukinie pokroić w plasterki. Cebulę  pokroić w piórka, paprykę w paski. Marchewki, brokuł i cebule blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Zagotować litr wody. Posolić lekko, wsypać kaszę energicznie mieszając. Gotować na malutkim ogniu 30 minut, często mieszając. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Kaszę wymieszać z resztą masła i startym parmezanem. Wylać do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć warzywa i pokruszony twaróg. Pokropić oliwą. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. Podawać na gorąco.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.