Keks z morelami, orzechami włoskimi i rodzynkami

  • Czas 1 godz. 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mieszanka keksowa Bakalland 2 opakowania
mąka tortowa pszenna (przesiana) 250g
miękkie masło 250g
cukier puder 250g
skórka starta z 2 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
jajka 5
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
biała czekolada roztopiona i ostudzona 200g
likier pomarańczowy lub brandy 2 łyżki + do skropie
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.