Ketchup domowy

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidor 2 kg
cebula 1, duża
ocet 6% 6 łyżek
cukier 125 g
sól 2-3 łyżeczki
gałka muszkatołowa szczypta
chili albo ostra lub słodka papryka 1/2 łyżeczki
pieprz szczypta
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Czy wiesz, że w niektórych z keczupów dostępnych w sklepach w ogóle nie ma pomidorów?! Warto zrobić keczup samodzielnie.

Pomidory przepuścić przez streamer lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać. Dusić cebulę na oliwie pod przykryciem do miękkości. Dodać pomidory. Gotować odkryte, aż nabierze właściwej konsystencji. Dodać przyprawy.

Otwarte słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Nakrętki wygotować. Osuszyć. Wlać ketchup do słoików. Mocno dokręcić. Odwrócić i zostawić do ostygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.