Kluski z makiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
łazanki 5 szklanek
mleko 1500 ml
mak 1 szklanka
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 50 g
szuszone morele 50 g
sól 1 szczypta
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich wigilijnej kolacji. Oto mój sposób na kluski z makiem.

Wypłukać mak na sitku i przelać duża ilością wrzątku. Osączyć i zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Rozpuścić miód, dodać mak i utrzeć. Dodać namoczone rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i morele. Przełożyć masę do rondla i gotować 5 minut, cały czas mieszając. Zagotować mleko ze szczyptą soli, wrzucić łazanki i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i wymieszać z masą makowo-bakaliową.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.