Knedle z macy

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka macowa 1 szklanka
masło 50g
jajka 3
sól i pieprz
natka pietruszki pęczek
Te, pochodzące z tradycji żydowskiej, kluseczki znakomicie pasują do rosołu i innych zup.

Jajka roztrzepać z ¾ szklanki wody. Wymieszać z mąką i zostawić na godzinę.  Masło roztopić, dolać do ciasta. Natkę bardzo drobno posiekać,  wymieszać z ciastem.  Doprawić do smaku. Masa musi mieć bardzo wyrazisty smak. Być słona i pieprzna. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu ok. 15 minut. Podawać z rosołem albo do dań z sosami. Mąkę macową można kupić w sklepach koszernych ( W Warszawie przy synagodze na ul. Twardej) lub zrobić samemu, grubo mieląc macę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.