Knedle z truskawkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 700 gram
mąka pszenna 350 gram
jajka 2 sztuki
duże truskawki 500 gram
bułka tarta 1/2 szklanki
masło 70 gram
cukier, sól do smaku
Sezon na truskawki nie trwa wiecznie! Dlatego warto jeść te owoce również w wersji obiadowej.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać i rozgnieść przez praskę. Pozostawić do wystudzenia. Dodać mąkę, jaka, szczyptę soli i cukru. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i osuszyć. Każdą truskawkę obtoczyć w masie ziemniaczanej. W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować przez 2 minuty od  momentu aż wypłyną. Bułkę tartą zrumienić na patelni. Dodać masło. Knedle podawać z bułką lub śmietaną. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.