Koktajl z krewetek

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże krewetki 400 g
sałata rzymska 4 liście
majonez (najlepiej domowy) 5 czubatych łyżek
sos pomidorowy 5 łyżek
sos Worcestershire 2 łyżeczki
chrzan 2 łyżeczki
sos Tabasco
sok z cytryny
pomidorki koktajlowe
Koktajl z krewetek to słynna przystawka składająca się z gotowanych owoców morza w sosie Marie Rose tzw. koktajlowym, podawana w kieliszku do Martini. Przystawka zyskała popularność w latach 60' XX wieku, kiedy słynny brytyjski szef kuchni Fanny Cradock po raz pierwszy przyrządził to danie w telewizji.

Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki i umieścić w 4 kieliszkach do martini. Krewetki wrzucić do wrzątku. Gotować 2-3 minuty aż zmienią kolor na czerwony. Czas gotowania mierzy się od momentu kiedy woda znów zacznie się gotować. Od razu po ugotowaniu umieścić krewetki w misce z lodem. Ułożyć krewetki na sałacie. Wymieszać majonez, sos pomidorowy, sos Worcestershire, chrzan i tabasco. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie każda porcję polać na środku sosem. Przyozdobić pomidorkami koktajlowymi i poszatkowanym szczypiorkiem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.