KONFITURA Z JARZĘBINY

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dojrzałe owoce jarzębiny zerwane przed pierwszymi przymrozkami 1 kg
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 05 kg
kora cynamonu kawałek

Owoce jarzębiny umyć,osuszyć,usunąć gałązki.Zagotować około 1/2 litra wody i wrzucić jarzębinę na wrzątek,gotować 5 minut,a nastepnie osączyć.Zagotować 1/2 litra wody,dodać 60 dag cukru,wrzucić jarzębinę ponownie,gotować kilka minut i odstawić,nie wyjmując z syropu,na całą dobę.Po upływie tego czasu syrop odlać do rondelka,dodać resztę cukru i cynamon,gotować,cały czas mieszając,około kwadransa.Wyjąć korę cynamonu,dodać owoce jarzębiny,sok z cytryny i dalej gotować jeszcze około 30 minut.Od czasu do czasu potrząsać rondelkiem,aby konfitura nie przywierała.Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i dokładnie zakręcić.

 

Konfitura świetnie smakuje z białym pieczywem posmarowanym masłem oraz jako nadzienie ciast drożdzowych i biszkoptów.Można jej także używać do dekoracji ciast.

 

JESIEŃ PRZED NAMI,WIĘC JEST TO NAJLEPSZY CZAS NA ZBIERANIE JARZĘBINY

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.