Konkurs, Lasagne szpinakowo-łososiowa z sosem beszamelowym

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mrożony łosoś 300g
płaty lasagne 8
ser tarty 200g
Szpinak w listkach mrożony 450g
mleko 250ml
Śmietana 30 200ml
sól pieprz quotna okoquot
mąka 15 łyżki
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek odrobina
koncentrat pomidorowy mały słoik

Zgniatamy czosnek, następnie podsmażamy go na patelnii na oliwie. Wrzucamy do niego zamrożony szpinak, dodając do niego połowę śmietany i odrobinę wody, ogień dajemy niewielki. Po roztopieniu się szpinaku, chwilę go smażymy, dodając do niego sól i pieprz.

Dla sosu 1 łyżkę masła topimy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy 1 szklankę ciepłęgo mleka. Po chwili dodajemy pozostałą smietanę i pół szklanki wody. Zagotowujemy, do smaku dodajemy sól (najlepiej ziołową), pieprz, koncentrat pomidorowy (tu nie podam dokładnej ilości, to zalezy od preferencji kucharza). Rozmrażającego się łososia tniemy w kostkę.

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejne warstwy: sos-płaty lasagni-szpinak-płaty lasagni-łosoś-sos-szpinak-sos-ser

Na ok 30 minut do piekarniku, przy 180 stopniach termoobiegu

P.S. Przepraszam za zdjęcie, tyle zostało z obiadu...

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.