Konkurs Warzywno mięsna zapiekanka

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso mielone 300 g
duża marchew 1
Cebula czerwona 1
Pietruszka korzeń 1
natka pietruszki 4 łyżki
czosnek marynowany 10 szt
pomidory z puszki krojone 300 g
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
sól morska młynek 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Makaron może być kwadratowy 250 g
parmezan starty 100 g

Warzywa ,czyli marchew, pietruszkę , cebulę , obieramy ,wrzucamy do rozdrabniacza lub ścieramy na grubych oczkach :D Mięso mielimy , ja użyłam łopatkę wieprzową ,zmieliłam z 2 ząbkami czosnku z zalewy ziołowej z oliwą .
Do garnka wrzucamy 8 ząbków czosnku i 3 łyżki zalewy ,ja miałam akurat w oliwie z ziołami .Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i przesmażamy do zmiany koloru mięsa na szary ,czyli ,aż pozamykają się pory mięsa , będzie bardziej soczyste .
 Teraz kolej na warzywa  i znów chwilkę podsmażamy .
 Natkę szatkujemy i dodajemy do mięsa i warzyw , nadal trzymając na ogniu .
 Teraz wlewamy wino i nadal dusimy
 Na koniec dodajemy pomidory , sól , cukier i dusimy bez pokrywki ok 1h sos ma odparować ,ale tak by nie był suchy .
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko i takim makaronem wykładamy naszą żaroodporną formę , na przemian ,sos ,makaron , parmezan .... aż do wyczerpania składników ,zapiekamy ok 1h w tem 160st .Podajemy odrazu po upieczeniu , można na wierzch jeszcze posypać serem ,zyskamy smak , podajemy z winem .

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.