Konkurs Wielkanoc-Gołąbki w botwinie

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
botwina 12 liści
ryż 40 g
rodzynki 1 łyżka
cebuka dymka 4 sztuki
mąka 1 łyżka
bulion drobiowy 300 ml
oliwa zoliwek 4 łyżki
masło 4 łyżki
pestki pinii 1 łyżka
sól szczypta
pieprz szczypta

 

Ryż ugotować na sypko.Rodzynki sparzyć.Z botwiny obciąć łodyżki ,pokroić na małe kawałki.Łyżkę mąki rozpuścić w wodzie,gotować łodyżki 15 min.Liście botwiny blanszowaćok 1/2 min.Oliwę rozgrzać,zeszklić dymkę,dodać łodyżki botwiny,chwilę dusić.Połączyć z ryżem,rodzynkami,pestkami pinii.Doprawić solą i pieprzem.Na każdy liść botwiny nakładać porcję farszu,uformować gołąbki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać bulionem drobiowym,skropić masłem.Zapiekać 0k 39 min 150 stopni.

 


 

 

 


 

 


 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.