Konkurs Wielkanoc - Kruche miseczki z jeżynowymi m

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Twaróg mielony 23krotnie 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
wanilia 1 laska
jajko 1 szt
cukier puder 40 g
śmietanka 30 50 ml
mąka pszenna 200 g
masło 100 g
cukier 50 g
Jeżyny ewentualnie maliny 200 g
  1. Połączyć twaróg, mąkę ziemniaczaną, jajko, cukier puder i śmietankę za pomocą miksera uruchomionego na niewielkich obrotach. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nasionka. Nasionka wrzucić do miksującej się masy i miksować jeszcze chwilę.
  2. Szybko wyrobić kruche ciasto po czym umieścić w lodówce na pół godziny. Wstawić piekarnik na 200 st C. Małe, okrągłe naczynia żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Oblepić od środka kruchym ciastem - ciasto powinno odrobinę wystawać ponad ścianki naczynia. Wstawić do piekarnika na 5 minut.
  3. Po tym czasie wlać masę sernikową do naczyń oblepionych ciastem (do 1/2 wysokości) i piec kolejne 15-25 minut.
  4. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Ostrożnie wyjąć całość z naczynia żaroodpornego przechylając je do góry dnem (uwaga - "naczynie" z ciasta jest bardzo kruche!). Przyozdobić rozgniecionymi jeżynami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.