Konkurs Wielkanoc-pasztet z pieczarek

  • Czas 35 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pieczarki 400 g
pieczarki kapelusze 100 g
marchew 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
pieprz cayenne 1 szczypta
cebula 1 sztuka
czosnek 3 zębki
migdały 1 szklanka
tymianek 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
jajka 2 sztuki
sól 1/4 łyżeczki
masło 3 łyżki
bulka tarta 1 łyżka
marchew 1 sztuka

Pieczarki kapelusiki skropić sokiem z cytryny,posypać pieprzem cayenne,odstawić.Pozostałe pieczarki posiekać,podsmażyc razem z cebulą na 2 łyżka ch masła.Ostudzone zmielić.Zmiksować ze śmietaną ,migdałami,jajkami.Dodać tymianek.Doprawić solą pieprzem.Formę keksową wykładam folią do pieczenia,smaruję masłem obsypuję bułką tartą.Wykładam połowę masy,układam kapelusze pieczarek.Przykrywam masa.Pasztet przykrywam folią.Wstawiam na blaszkę z gorącą wodą.Piec ok 40 min.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.