Konkurs Wielkanoc-Torcik jarzynowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 10 łyżek
jajko 1 sztuka
woda 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
kalafior 1 sztuka
brokuł 50 dag
marchew 40 dag
jajka 2 sztuki
ser żółty 15 dag
śmietana kremówka 200 ml
pieprz 1/4 łyżeczki
gałka szczypta

Ciasto;Żółtko połączyć z resztą składników,zagnieść ciasto.Przykryć,wstawić na 30 min do lodówki.

Brokuły i kalafior podzielić na różyczki,marchew pokroić w słupki.Włożyć warzywa do garnka,zalać 1 szkl wody,gotować 10 min.Dokładnie osączyć.Sos;2 jajka oraz białko pozostałe od ciasta rozmącić ze śmietaną.doprawić solą,pieprzem,gałką.Dodać połowę startego sera.Tortownicę wyłożyć ciastem,zwijając do góry brzegi.Rozłożyć warzywa,polać sosem.Piec 30 min-200 stopni.W połowie pieczenia posypać resztą sera.


 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.