Konkurs Wielkanoc-Tort pikantny

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
chleb okragly wiejski 1
twaróg 500 g
serek śmietankowy 200 g
polędwica wieprzowa 375 g
cebula 1
Cebula czerwona 1
masło 100
sól czosnkowa 1/4 łyżeczki
pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
ziarna pieprzu zielonego 2 łyżeczki
ostra musztarda 1 łyżeczka
winiak 1 łyżka
pumpernikiel 2 kromki
korniszony 12 sztuk
rzodkiewka 2 pęczki
szczypior 1 pęczek
brokuł 1

Odkroić wierzch chleba.Chleb przekroić na pół.Twaróg wymieszać z serkiem śmietankowym,doprawić na ostro solą czosnkową,pieprzem cayenne,dodać posiekaną cebule.Masło wymieszać z zielonym pierprzem,musztardą,winiakiem,szczyptą soli.Dolną część chleba posmarować doprawionym masłem,obłożyć polędwicą-zostawić 12 plasterków.Przykryć drugą połówka chleba.Posmarować masą serową-środek i wierzch.Górną część  tortu naznaczyć na 12 kawałków.Udekorować polędwicą,plasetkami czerwonej cebuli,korniszonami pumperniklem.Posypac posiekanym szczypiorkiem,Obłożyć rzodkiewkami i brokułem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.