Konkurs wielkanocny pascha

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
twaróg mielony 1 kg
masło pół kostki
żółtka 5
cukier szklanka
miąższ wyskrobany z laski wanilii 1
bakalie różne rodzynki migdały orzechy żurawina itd po 510 dag
gorzka czekolada 2 tabliczki
śmietanka kremówka 200 ml
truskawki do dekoracji

Masło utrzeć, dodawać po łyżce cukier i po jednym żółtka. Na końcu po łyżce dodać ser. Wieększe bakalie pokroić. Orzechy i migdały grubo posiekać. Wyskrobac miąższ z wanilii. Wymieszać mase serową z bakaliami. Sitko wyłożyć duża gazą zwilżoną zimna wodą. Przełożyć dos itka mase serową. Zawinąć do góry brzegi gazy. Postawić sitko na misce lub głębokim talerzu (pacha będzie obciekać). Przykryć masę z wierzchu talerzykiem i obciążyć go czymś ciężkim, np. postawić puszkę. Włożyć sitko z talerzykami do lodówki na noc. Następnego dnia wyłozyc paschę na półmisek, zdejmując gazę. Ozdobić paschę. Aby zrobić polewę czekoladową rozpuścić póltorej tabliczki czekolady w śmietance, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Gdy masa będzie gładka zdjąć z ognia i dodac pokruszone pół tabliczki czekolady. Dokładnie wymieszać. Ostudzoną polewą polac pachę. Ozdobić truskawkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.