KONKURS - Zapiekany O'Brok czyli makaron z brokułami i szynką pod śmietanową kołderką

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron muszelki rurki czy inne cudactwo 250 g
średniej wielkości brokuł 1 sztuka
mleko 23 łyżki
żółty ser 6 plastrów
śmietana 18 150 g
jajo 1 sztuka
szynka 45 plastrów
przyprawy sól pieprz tymianek bazylia lubczyk do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, bo cóż z nim innego można zrobić, a później - odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy w bezpieczne miejsce. 
 
Podobnie postępujemy z brokułem. Dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku, dodajemy przyprawy (pieprz, vegeta, sól) i mleko, żeby nieco złagodzić intensywny zapach gotowanego warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Odcedzamy.
 
W niewielkim rondelku roztrzepujemy jajko. Dodajemy do niego śmietanę, pokrojony lub starty ser. Następnie dodajemy 1/3 ugotowanego brokuła i mieszamy, aż się rozdrobni. Doprawiamy do smaku. 
 
Naczynie żaroodporne natłuszczamy nieco, a później wykładamy do niego makaron, pokrojoną drobno szynkę i resztę brokuła. Mieszamy delikatnie. Całość pokrywamy masą śmietanowo-jajeczną.
 
Zapiekamy całość w 170 stopniach Celsjusza, aż masa się zrumieni (u mnie zrumieniła się ciut za mocno). :-)
 
Smacznego! :) 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.