Kopytka

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Ziemniaki mączyste (Bryza, Koral, Aster) 1,5 kg
mąka pszenna ok. 200 g
jajka 2
sól
Kopytka to jeden z filarów kuchni polskiej, zwłaszcza tej przedszkolnej ale nie tylko. Znakomita baza do różnych eksperymentalnych sosów.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zaczekać aż lekko przestygną (można rozłożyć na blacie lub użyć ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia). Ciepłe ale nie gorące przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Zaczekać aż masa ostygnie. Dodać jajka i pół szklanki mąki. Wysypać mąką stolnicę. Wyłożyć masę i szybko wyrobić odchodzące od rąk ciasto. Podsypywać mąką w trakcie wyrabiania. Ilość użytej mąki zależy od stopnia mączystości ziemniaków. Im szybciej zagnieciemy ciasto i im mniej mąki użyjemy tym delikatniejsze będą kopytka. Gotowe ciasto podzielić na porcje (5-6), uformować z nich rulony. Lekko je rozpłaszczyć i pokroić w romby – kopytka. Wrzucać gotowe kluseczki na gotującą się, osoloną wodę. Zamieszać od dna. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podawać jako dodatek do mięs, sosów lub polane skwarkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.