Kotlet pożarski

  • Czas
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi z kurczaka ½ kg
zółtko 1
czerstwa bułka namoczona w mleku 1
masło klarowane 2 łyżki
natka pietruszki pół pęczka
sól pieprz
jajko 1
masło klarowane do smażenia 4 łyżki
tarta bułka 4 łyżki
Potrawa pochodzenia rosyjskiego. Ulubione danie cara Mikołaja I.

Mięso bardzo drobnoposiekać lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę i formować z niej cztery podłużne kotleciki. Zanurzać kotlety w jajku i panierować w tartej bułce. Smażyć na maśle z obu stronna jasnozłoty kolor.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.