Kotlety z fasoli i szpinaku

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 6 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
fasola 0,5 kg
ziele angielskie 5 kulek
czosnek 5 ząbków
masło 200 g
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta 150 g
jajko 3
natka pietruszki 1 pęczek
cebula 2
szpinak 200 g
czerstwa chałka 1
ostra papryczka 2 strączki
jogurt bałkański 400 ml
ogórek 1 mały
koperek 1 mały pęczek
szczypiorek 1 mały pęczek
cytryna 1
Kawałek ziołowego masła włożony przed smażeniem do każdego kotlecika dodaje mu smaku i soczystości.

Przygotować masło pietruszkowo czosnkowe: Drobno posiekać pęczek pietruszki. Miękkie masło dokładnie wymieszać z wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku, posiekaną natką i solą. Zawinąć w folię, formując rulonik i włożyć do zamrażalnika.

Przygotować sos: Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodać koperek, szczypiorek i ogórka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.

Przygotować kotlety: fasolę namoczyć dzień przed przygotowaniem. Młodą fasolę można gotować bez namaczania. Ugotować fasolę do miękkości w wodzie z zielem angielskim (około godziny). W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Usmażyć na złoty kolor na 3 łyżkach oleju. Dodać umyty, osączony i posiekany szpinak. Zgasić ogień i przykryć patelnię pokrywką. Posiekać papryczki usuwając pestki. Fasolę odcedzić, utłuc jak ziemniaki, dodać pokruszoną chałkę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wymieszać fasolę z chałką ze szpinakiem i cebulą, dodać papryczki a kiedy masa przestygnie, wbić jajka. Wymieszać dokładnie masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za sucha dodać trochę wody, mleka lub kefiru. Z masy formować nieduże kotleciki, w środek każdego włożyć mały kawałek masła pietruszkowo czosnkowego, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać kotlety na ciepło z sosem jogurtowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.