Kotlety ziemniaczane

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 6 sztuk
cebula 1 sztuka
jajko
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
bułka tarta do obtoczenia kotletów
sól i pieprz
olej do smażenia
pieczarki 750 gram
natka pietruszki
odrobina zimnej wody
gęsta śmietana małe opakowanie
sos sojowy (można pominąć)
Kotlety z przeciśniętych przez prasę kartofli to dobra alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są dobrą propozycją dla rodziny, której członkowie jadają w różnych godzinach. Po ponownym odgrzaniu nie tracą walorów smakowych.

Kotlety

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, następnie obierać ze skóry i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozgnieść widelcem. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Do masy ziemniaczanej dodać cebulkę, mąkę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kotlety i obtoczyć je bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony.

 

Sos pieczarkowy

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, podsmażyć i po chwili dodać pieczarki. Smażyć bez przykrycia kilka minut aż sok z pieczarek odparuje. Cały czas mieszając zaprawić warzywa śmietaną z odrobiną zimnej wody. Doprawić sosem sojowym i zagotować. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowo-grzybowym. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.