Kottbullar (szwedzkie klopsiki)

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerstwy biały chleb 2 kromki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
mała cebula 1
mielone mięso wołowe 350 gram
mielone mięso wieprzowe 150 gram
jajko 1
brązowy cukier (opcjonalnie) 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mielony czarny pieprz 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki
mielone ziele angielskie 1/4 łyżeczki
mielony imbir (opcjonalnie) 1/8 łyżeczki
bulion z kurczaka 1/4 szklanki
mąka 3 łyżki
bulion z wołowiny 2 szklanki
kwaśna śmietana 100 ml
Niektórzy z Was pewnie znają ten przysmak ze znanego skandynawskiego sklepu meblowego. Może czas, żeby przygotować szwedzkie klopsiki w domu? Polecamy przepis na tradycyjne kottbullary.

Klopsiki

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Posiekać cebulę. Połamać kromki pieczywa, włożyć do miski i zalać śmietaną. Pozostawić na 10 minut, żeby pieczywo wchłonęło płyn. Na patelni roztopić łyżkę masła i podsmażyć cebulę. Przełożyć cebulę do miski, dodać dwa rodzaje mięsa, jajko, brązowy cukier, gałkę muszkatołową, pieprz, ziele angielskie, sól i imbir. Powstałą masę wymieszać z namoczonym w śmietanie chlebem. Uformować małe, okrągłe klopsiki.

Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę masła. Umieść klopsiki na patelni i podsmażać do momentu aż staną się z zewnątrz brązowe (około 5 minut).  Umieść klopsiki w naczyniu do pieczenia, wlać bulion z kurczaka i przykryć folią. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż klopsiki będą miękkie, około 40 minut.

Sos

Patelnię, na której smażyły się klopsiki (nieumytą), ustawić na ogniu. Wsypać mąkę i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Zalać zimnym bulionem wołowym. Gotować około 5 minut, często mieszając. Tuż przed podaniem dodać zahartowanej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.