Krem czekoladowy

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czekolada (gorzka lub deserowa) 100g
śmietanka kremówka 1/2 szklanki
jajka 2
Ten deser należy podawać w malutkich pucharkach, bo nikt nie podoła zjedzeniu go w większej ilości.

Odłożyć 4-5 kostek czekolady. Zagrzać rondelku śmietankę z resztą czekolady na maluteńkim ogniu, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać żółtka i resztę czekolady. Wymieszać. Schłodzić do temperatury pokojowej . Ubić pianę z białek . Do masy czekoladowej dodać 1/3 piany i rozmieszać. Dodać resztę piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać.  Przełożyć do pucharków schłodzić.  Podawać z przybraniem z bitej śmietany, owocami, listami melisy lub mięty.30

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.