Krem z buraków

  • Czas 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 1 kilogram
pomidory krojone 2 puszki
czosnek 3 ząbki
cebula 2 sztuki
olej słonecznikowy 2 łyżki
bulion 1 litr
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
W Polsce barszcz cieszy się dużą popularnością nie tylko w Święta. Korzystając z trwającego obecnie sezonu na buraki warto również spróbować wersji zupy kremu z tego warzywa.

Buraki obrać zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Cebulę i czosnek posiekać. Upieczone buraki posiekać w grubą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać bulion, buraki i pomidory w puszce. Gotować około 10 minut.  Całość zblendować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i natką pietruszki. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.