Krem z cebuli z piwem i chlebem razowym

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cebule 5 dużych sztuk
czosnek 3 ząbki
chleb razowy 3 małe kromki
wędzony boczek 150 gram
bulion 1,5 l
jasne piwo 0,5 szklanki
gałka muszkatołowa szczypta
żółty ser
kminek szczypta
pieprz, sól
Gęsta i bardzo sycąca zupa. Idealnie sprawdzi się po długim spacerze.

Boczek posiekać. Garnek z grubym dnem rozgrzać i podsmażyć boczek. Na tłuszczu, który wytopi się z boczku podsmażyć cebulę. Na końcu dodać pokrojony na kawałki chleb i smażyć jeszcze kilka minut. Całość zalać bulionem i piwem. Gotować 20 minut. Doprawić gałką muszkatołową, kminkiem, solą i pieprzem. Zupę zblendować. Podczas podawania na do wsypać żółty ser i zalać gorącym kremem.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.