Krem z kiszonej kapusty

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
bulion warzywny 2,5 litra
cebule 2
wędzony boczek 300 gram
kapusty kiszonej 400-500 gram
śmietany 30% 200 ml
kminek szczypta
czosnek 2 ząbki
Pyszna, aromatyczna zupa z kapusty w niecodziennym wydaniu. Polecam szczególnie tym, którzy tak jak ja lubią tradycyjne smaki podane w nowej formie.

Rozgrzać duży garnek. Boczek pokroić na paski. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć i usmażone kawałki odłożyć na bok. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć najpierw kminek, potem dodać czosnek i cebulę.  Na końcu włożyć posiekaną kapustę i również ją chwilę podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować około 20-30 minut. Na koniec dodać śmietanę i zblendować zupę na krem. Podawać z olejem lnianym lub oliwą i kawałkami podsmażonego boczku.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.