Krem z mandarynek

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żółtka 3
cukier puder 100 g
sok z 6 mandarynek
masło 100 g
Biszkopty paczka 200 g
Pyszny krem, który może być dodatkiem do ciast i deserów lub smarowidłem do tostów.

Żółtka, sok z mandarynek i cukier puder przełożyć do miski wstawionej do garnka z ciepłą wodą. Miksować składniki lub ubijać trzepaczką rózgową i podgrzewać je jednocześnie. Kiedy masa się zrobi ciepła, dodać masło pokrojone na kawałki i nadal miksować lub ubijać trzepaczką. Kiedy masa zacznie gęstnieć i wyraźnie zjaśnieje, zdjąć garnek z miską z ognia. Przelać krem do wyparzonego słoika. Krem można przechowywać w lodówce do tygodnia. Podawać z biszkoptami lub kruchymi ciasteczkami, lub na śniadanie z tostami. Kto lubi bardziej intensywne smaki może do kremu w trakcie podgrzewania dodać skórkę startą z 2 wyszorowanych mandarynek. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.