Krem z pęczaku

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso na rosół (np. korpus z kurczaka)
włoszczyzna
ziele angielskie 5 ziaren
liście laurowe 3 sztuki
woda 2 litry
masło klarowane do smażenia
kasza pęczak 500 gram
natka pietruszki
czosnek
cebula
kilka grzybów suszonych
Pyszna, sycąca zupa.

W dużym garnku podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek na maśle. Włoszczyznę obieramy. Do garnka dolewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, grzyby suszone i mięso. Po godzinie wyjmujemy włoszczyznę i mięso. Dodajemy do bulionu kaszę pęczak i gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka. Miksujemy kaszę blenderem. Podajemy z natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.