Krem z porów z kozim serem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pory (tylko jasne części) 4 duże
bulion warzywny 1,2 l
kozi twaróg 200 g
masło 50 g
śmietanka 200 ml
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki do kawy
natka pietruszki do dekoracji
bułka na grzanki 2
ziemniaki 4
Prosta i pyszna zupa. Równie dobra na gorąco jak na zimno.

Ziemniaki obrać i pokroić. Pory umyć, odciąć białe części, pokroić w plasterki. Zeszklić pory i ziemnaki na maśle, dolać wywar warzywny. Gotować do miękkości. Zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić do smaku. Pokroić bułki w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Wlać zupę do miseczek. Do każdej porcji nałożyć grzanki. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.