Krewetki z cukinią i pomidorami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
krewetki tygrysie 600 g
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
pomidory 4
cukinie 2
wino białe półwytrawne 3/4 szklanki
masło 50 g plus 1 kopiasta
cytryna 1
papryka ostra w proszku lub tabasco do smaku
cukier
sól

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę. Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Krewetki obierz ze skorupek i usuń czarną kiszkę. Czosnek lekko zgnieć, obierz i pokrój. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Cytrynę sparz i otrzyj żółtą skórkę. Na dużej, głębokiej patelni roztop 50 g masła, dodaj ząbki czosnku i cukinię, smaż 5-7 minut ciągle mieszając, aż czosnek i cukinia się lekko zrumienią. Wlej wino, wsyp skórkę cytrynową, pomidory, dodaj 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub tabasco, 1 łyżeczkę cukru i 0,5 łyżeczki soli. Odparuj sos do połowy objętości. Dodaj krewetki, przykryj pokrywką i smaż 3 minuty. Odkryj zamieszaj i smaż następne 2 minuty pod przykryciem. Dodaj natkę i łyżkę masła, dopraw do smaku solą i ewentualnie cukrem oraz ostrą papryką, dokładnie wymieszaj lekko podgrzewając, aż masło się rozpuści. Podawaj skropione sokiem z cytryny, ze świeżą bagietką na zakwasie. Do picia podaj to samo wino, które było użyte do gotowania.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.