Kruche ciasteczka

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 500 g
masło 300 g
cukier puder 100-150 g
żółtka 3
sól szczypta
Tajemnica kruchych ciasteczek tkwi w proporcji mąki do masła. Masła musi być co najmniej pół wagi mąki. Musi być dobre i bardzo zimne. A reszta to szczegóły.

Nagrzać piekarnik do 200C. Posiekać bardzo ziemne masło z mąką i cukrem pudrem. Szybko zagnieść z żółtkami i solą. Owinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać ulubione kształty foremką. Układać ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 10 minut na złoto. Uwaga: do ciasta można dodać różne aromaty: cukier waniliowy, cynamon, kardamon, olejek waniliowy, kakao… Gotowe ciasteczka tuż przed podaniem można zlepiać po dwa za pomocą: dżemu, masy czekoladowej, kremu cukierniczego…

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.