Kruche pierożki z nadzieniem szpinakowym

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeży szpinak 300 g
ser gorgonzola 50 g
masło 125g
czosnek 1 ząbek
sól pieprz jeżeli trzeba do smaku
mąka pszenna 400 g
żółtka 2
śmietana 1 łyżka
sól szczypta
majeranek 1 łyżeczka
sól szczypta

 

Przygotowanie Farszu.

Myjemy szpinak, osuszamy i kroimy w paski. Rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusimy do momentu wyparowania wody. Wkruszamy ser i mieszamy aż się rozpuści ale nie do końca. Zdjąć z gazu.  W razie potrzeby doprawić solą i odrobiną pieprzu. Studzimy farsz. 

Przygotowanie ciasta:

Przesiewamy mąkę na stolnice, dajemy szczyptę soli i masło. Siekamy mąkę z masłem. Dodajemy śmietanę żółtka i majeranek. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę (nie za długo). Wstawiamy na pół godziny do lodówki. 

Kroimy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm na stolnicy lekko oprószonej mąką. Wycinamy okrągłe krążki, napychamy farszem i zalepiamy jak  pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 20-25 minut. Można podawać na ciepło jak i na zimno.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.