Kurczak na listkach

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 1
świeże listki (botwina, szpinak, roszponka) 100g
szczypior garść
ogórki 1
pestki słonecznika 3 łyżki
pasta curry tandoori 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny 2łyżeczki
sól i pieprz
Lekka sałatka z egzotyczną nutą znakomita na otwarcie letniego przyjęcia.

Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć pastą curry tandoori. Odstawić na pół godziny. Ogórek obrać, listki opłukać i osuszyć. Ogórek pokroić na plasterki. Kurczaka skropić oliwą i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (ok 20 minut) najlepiej w worku do pieczenia. Ostudzić, pokroić na plastry. Podprażyć pestki na suchej patelni.  Sos spod kurczaka połączyć z resztą oliwy i sokiem z cytryny. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć plastry kurczaka i ogórka na liściach, Posypać pokrojonym szczypiorem,  natką i pestkami słonecznika. Polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.