Kurczak ze szpinakiem

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka 4 szt.
świeży szpinak 10 dag
serek kozi 10 dag
suszone pomidory z zalewy 8
cebula 1
czosnek 2 ząbki
biały pieprz 0,5 łyżeczki
klarowane masło 2 łyżki
pieprz
sól

Posiekać cebulę, czosnek i osączone z zalewy pomidory. Rozgrzać 1 łyżkę masła na patelni. Podsmażyć czosnek, cebulę i pomidory. Umyty szpinak pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Chwilę dusić. Doprawić białym pieprzem i solą. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne mięso kurczaka. Naciąć każdy filet, tak aby powstała kieszonka. Włożyć farsz w nacięcia i podsmażyć przez krótką chwilę na pozostałym maśle. Włożyć kurczaka do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać pokrojone w grube plastry z ryżem lub ziemniakami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.