Kwaśny chłodnik z młodych listków z kumpiakiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
liście młodej pokrzywy 150g
liście botwinki 150g
liście rzodkiewki 150g
liście szpinaku 150g
liście mniszka lekarskiego 150g
zielona cebulka mały pęczek
ogórki małosolne 4
sok z ogórków małosolnych 200ml
czosnek 2 ząbki
śmietana 22% 200ml
bulion warzywny 1,2 l
kumpiak lub szynka długo dojrzewająca 4 palsterki
masło 2 łyżki
sól, świeżo zmielony pieprz
Podobno warszawiacy nie wiedzą jak wyglądają listki pokrzywy czy mniszka lekarskiego, dlatego kupują je na ekologicznych targach. Ci którzy znają te pospolite roślinki, mogą je po prostu zebrać z jakiejś czystej łąki.

Liście umyć, odciąć korzonki, posiekać. Ogórki zetrzeć. Cebulki pokroić. Masło rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim listki i cebulkę, mieszając 3 minuty. Wlać gorący bulion, zdjąć rondel z ognia. Po 5 minutach dodać starte ogórki i sok z ogórków małosolnych. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zupa ostygnie wlać śmietanę i doprawić solą i pierzem.  Podawać z pokrojonymi plasterkami kumpiaka.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.