Lasagne z bakłażanem i ricottą

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidorów 2 puszki
drobno posiekany świeży tymianek 2 łyżki
suszone oregano lub majeranek 1 płaska łyżeczka
czosnek 6 ząbków
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
posiekane liście bazylii 1/2 szklanki
duży bakłażan 1 sztuka
ser ricotta 2 opakowania
gałki muszkatołowej szczypta
starty na małych oczkach parmezan 1 szklanka
żółtka 2 sztuki
makaron lasagne 1 opakowanie
starty ser mozzarella 3 szklanki
oliwa z oliwek
Lasagne to prosta i w miarę szybka propozycja na obiad. Najczęściej to danie robi się z mięsem lub szpinakiem. Zachęcam do spróbowania mniej popularnej wersji z ricottą i bakłażanem.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. 

Umieść pomidory w rondlu i wymieszać z tymiankiem, oregano, posiekaną bazylią i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Bakłażana pokroić na podłużne pasy, oprószyć solą i piec około 30 min.  Makaron do lasagne namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 min.

Ser ricotta wymieszać z połową parmezanu, żółtkami i 2 szklankami mozzarelli. Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Układać warstwo: namoczony makaron, masę z sera ricotta, sos pomidorowy i bakłażana. Powtórzyć tę czynność, przygotowując kolejną warstwę. Na wierzch wyłożyć resztę masy serowej i posypać serem mozzarella i parmezanem. Piec 1 godzinę pod przykryciem z folii aluminiowej. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.