Łosoś na bobie

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z łososia bez skóry 400g
bób 1 kg
kukurydza 2 kolby lub mała pus
czerwona cebula 1
oliwa
cyrtyny do podania
sól, cukier, pieprz
Idealne danie dla tych, którzy uważają, że bób pasuje do wszystkiego i dla tych, którzy uważają, że łososia można podawać ze wszystkim, bo zawsze jest pyszny.

Podzielić filet na 4 części. Posypać solą i pieprzem. Skropić oliwą. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200C, najpierw przykrywając folią, a potem zdejmując ją w połowie pieczenia. Łososia można też usmażyć na oliwie lub upiec na grillu.

Ugotować bób w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć, obrać, trzymać w cieple. Ugotować kukurydzę w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (kukurydzę gotujemy krótko 6-7 minut, bo będzie twarda). Tępą stroną noża wyjąć nasionka z kolby. Cebulę pokroić w plasterki. Bób wymieszać z kukurydzą i 4 łyżkami oliwy. Doprawić do smaku. Wyłożyć na talerze warzywa, posypać cebulą. Na wierzchu ułożyć łososia. Podawać w towarzystwie kawałków cytryn.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.