Łosoś z ostro-kwaśną salsą ogórkową i sałatką z awokado

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dzwonka łososia 2
salsa:
limonka 1
cytryna 1
świeży ogórek 1
papryczka chili czerwona 1/2
ocet ryżowy lub jabłkowy 2 łyżki
woda finalna niegazowana 4 łyżki
cukier trzcinowy 1łyżka
kolendra pół pęczka
sól, kolorowy pieprz
do podania:
koperek kilka gałązek
roszponka 150g
cytryna lub limonka po kawałku
sałatka z awokado:
awokado bardzo dojrzałe 1
limonka lub cytryna 1
pomidory czereśniowe bardzo dojrzałe 10
woda mineralna niegazowana 4 łyżki
Bomba zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. Tłuste a nietuczące. Bezglutenowe z natury. Znakomite na wieczornego grilla, uwielbiane przez młodych mężczyzn i aktywne kobiety.

Z połówki cytryny i limonki wyciśnij sok do miseczki. Dolej do soku ocet, wodę, sos rybny. Wymieszaj z cukrem, posól do smaku. Marynatą posmaruj dzwonka ryby z obu stron. Najwygodniej jest robić to pędzelkiem. Ryba ma być tylko muśnięta marynatą. Zostaw rybę na 10 minut. W tym czasie drobno posiekaj chili, ogórek i kolendrę. Umyj i osusz roszponkę. Wymieszaj z pozostałą marynatą pokrojonego ogórka oraz pół porcji kolendry i chili. Resztę zostaw do sałatki.

Przygotuj sałatkę: awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny lub limonki. Pomidorki przekrój na połówki. Awokado i pomidorki wymieszaj z roszponką, pozostałą kolendrą i chili oraz łyżką salsy. Odstaw w chłodne miejsce. Włóż dzwonka do kratki do grillowania ryb i opiecz z obu stron. Grill nie może być za gorący, inaczej ryba spali się z zewnątrz a w środku będzie surowa. Nie przypiekaj ryby za długo, bo mięso będzie suche i wiórowate. Po 2-3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Podawaj rybę na roszponce z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia. Obok postaw salsę i miskę z sałatką.

Salsa orzeźwia i wyostrza smak ryby, awokado łagodzi pieczenie chili, a dojrzałe pomidorki czereśniowe dodają słodyczy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.