Lousiana clam chowder

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
małże sercówki, brzytwy lub łopatki 2 kg
owoce morza różne (np. krewetki, miniośmiornice, omułki) 500 g
filet z dorsza 200 g
olej 1 łyżka
boczek wędzony 200 g
szalotki 2
listek laurowy 2
pomidory z puszki krojone 250 g
seler naciowy 3 gałązki
papryka czerwona 1
śmietanka kremówka pół szklanki
świeża bazylia lub kolendra garść
sól i pieprz do smaku
ziemniaki pół kilo
papryczka chili 1-2
sól i pieprz do smaku
Ostra, aromatyczna, amerykańska zupa z owoców morza.

Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić.  Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki oraz seler naciowy pokrojony w plasterki i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć aż cebulka będzie złota. Odcedzić małże. Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i 3 szklanki wody. Dodać listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Dodać całą papryczkę chili. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Gdy kartofle będą prawie miękkie dodać pokrojonego w kosteczkę dorsza a po chwili resztę owoców morza. Zagotować. Dodać  pomidory. Zagotować. Dodać pokrojone małże i śmietankę. Zagrzać. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać ze świeżymi ziołami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.