Makaron z bakłażanem i mięsem mielonym

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti 400 g
mięso mielone 400 g
bakłażan 1
tarty ser żółty 100 g
pomidor 500 g
cebula 1
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
przecier pomidorowy 1 łyżka
krojone pomidory z puszki 500 g
gałązki bazylii kilka
cukier szczypta
sól
pieprz
pomidory pokrojone w ósemki do przybrania 2

Obrać czosnek i cebulę, drobno posiekać. Pokroić pomidory w kostkę.

Umyć bakłażana i pokroić w plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut.

Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i usmażyć mięso mielone, cały czas mieszając. Po chwili dodać czosnek i cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, przesmażyć wszystko razem. Następnie dorzucić pokrojone pomidory i pomidory z puszki. Gotować około 15 minut.

Wrzucić makaron do wrzątku, ugotować al dente, a następnie odcedzić. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać bazylię.

Odcisnąć z bakłażana sok i dodać go do sosu pomidorowego. Gotować kolejne 12 minut. Dosypać starty ser i dodać ugotowany makaron. Podgrzewać chwilę, żeby danie było ciepłe. Nakładać makaron do miseczek, przybrać kawałkami świeżych pomidorów i listkami świeżej bazylii.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.