Makaron z domowym pesto i bekonem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
penne 300 g
bekon (cienko pokrojony) 200 g
pomidory suszone w oliwie 100 g
sól i pieprz do smaku
listki rukoli 2 garście
orzeszki piniowe 2 łyżki
Na pesto:
świeża bazylia 1 doniczka
czosnek 2 ząbki
Parmezan lub Pecorino 3 łyżki
oliwa extra vergine 5 łyżek
sok z cytryny do smaku

Przygotować pesto: umyć i osuszyć bazylię, posiekać. Czosnek obrać i pokroić. Ser utrzeć. Składniki pesto zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Domowe pesto, przechowywane w chłodzie, nadaje się do spożycia przez tydzień.

Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie plastry bekonu rozłożyć na blaszce i wytopić tłuszcz w dobrze nagrzanym piekarniku. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić. Łyżkę orzeszków uprażyć na suchej patelni. Gorący makaron, wymieszać z pięcioma łyżkami pesto i pomidorami. Obłożyć czipsami z boczku, dodać rukolę, posypać prażonymi orzeszkami. Ci, co się nie odchudzają mogą skropić makaron wytopionym z boczku tłuszczem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.