Makaron z kurczakiem w sosie serowym

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron penne 400 g
filet z kurczaka 2
olej 2 łyżki
ser Raclette 130 g
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
mleko 650 ml
cebula 2
chleb tostowy 1 kromka
ocet balsamiczny 3 łyżeczki
natka pietruszki
mąka 40 g
masło 60 g
sól
pieprz

Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić. Pokroić chleb tostowy wkostkę i podsmażyć na patelni, żeby grzanki się przyrumieniły.

Obrać cebule pokroić w kostkę. Zetrzeć sery na tarce.

Umyć mięso, osuszyć i pokroić w niewielkie paski. Rozgrzać olej na patelni i smażyć 6 minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

Roztopić w rondelku 40 g masła, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Oprószyć cebulę mąką i stopniowo wlewać mleko, mieszając. Gotować około 3 minuty, cały czas mieszając. Dosypać starty ser (zostawić trzy łyżki do posypania) oraz przecier pomidorowy. Doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Dodać mięso i makaron do sosu, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać odłożonym serem.

Pokruszyć przygotowane grzanki na okruszki. Posypać makaron i rozłożyć pozostałe masło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut..

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.