Makowiec japoński

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mak 300 g
cukier 300 g
jabłka do pieczenia (renety, antonówki, boikeny) 400 g
jajka 6
kasza manna 6 łyżek
masło 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
rodzynki garść
orzechy włoskie garść
Jest cudownie wilgotny i aromatyczny. Miła alternatywa dla klasycznego makowca.

Mak sparzyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, ostawić na 5 minut, osączyć. Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło na puch, ucierać nadal dodając cukier i żółtka. Dodać mak, jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę. Dodać do masy. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 180 C. Prostokątną blachę wyłożyć papierem. Wlać ciasto do blachy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.