Makaron ze świeżym łososiem i bazylią

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z łososia bez skóry 400 g
świeża bazylia 1 pęczek
oliwa 5 łyżek
szalotki 2
czosnek 1 ząbek
cytryna
sól i pieprz do smaku
makaron np. tagliatelle 500 g
kapary 4-5

Filety z łososia ugotować na prze (ok. 15 minut). Szalotki, czosnek i bazylię posiekać. Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać oliwę na patelni. Do oliwy wrzucić czosnek i szalotki. Zeszklić. Zmiksować oliwę z czosnkiem i szalotkami z bazylią. Doprawić do smaku. Ugotować makaron. Łososia podzielić na kawałki. Cytrynę pokroić na ćwiartki. Odcedzony makaron polać sosem, obłożyć pieczarkami i łososiem. Podawać z cząstkami cytryny i kaparami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.