Mangold duszony z grzankami czosnkowymi

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
liście mangolda 2 łyżki
czosnek 3ząbki
wino sherry (xeres, jerez) 3 łyżki
sól, świeżo zmielony pieprz
czerstwy chleb wiejski 4 kromki
Danie kuchni hiszpańskiej. Kolorowy odpowiednik naszego szpinaku.

Czosnek obrać. Chleb pokroić w kostkę. Na patelni, roztopić masło, wcisnąć 1 ząbek czosnku, posolić, wymieszać. Wsypać kostki chleba, dokładnie wymieszać z masłem i zostawić na małym ogniu, aż grzanki zrumienią się z jednej strony. Obrócić, zrumienić z drugiej strony. Grzanki, żeby były dobrze zrumienione potrzebują małego ognia, czasu i cierpliwego kucharza. Zanadto mieszane pokruszą się na patelni. Zsypać grzanki z patelni do miseczki, odstawić. Mangolda umyć, osuszyć, odciąć obsuszone końcówki łodyżek, pokroić liście w paski a łodyżki na 1-2 cm kawałki. Czosnek posiekać. Na tej samej patelni na której smażyły się grzanki rozgrzać oliwę. Wsypać czosnek i mangolda, podlać winem, zamieszać i dusić 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać grzankami.

Do potrawy można dodać pokruszony owczy twaróg.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.