Manhattan clam chowder

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
małże (brzytwy, sercówki, łopatki bez omułków) 2 kg
olej 1 łyżka
boczek 100 g
szalotki 2
tymianek świeży garść
listek laurowy 2
pomidory krojone z puszki 250 g
seler naciowy 3 gałązki
marchewki 2
sól i pieprz do smaku
ziemniaki pół kilo
Pyszna, amerykańska zupa z owoców z morza z dodatkiem pomidorów .

Wrzucić małże do wody z solą, umyć. Te, które się otworzą wyrzucić. Zmienić wodę kilka razy. Włożyć małże do dużego garnka. Dolać szklankę wody. Przykryć i gotować 10-12 minut aż się otworzą. Wyrzucić wszystkie, które się nie otworzą. Wyjąć małże ze skorupek. Włożyć do wywaru z gotowania. Odstawić.  Boczek pokroić w kosteczkę. Usmażyć boczek na oleju. Dodać posiekane szalotki oraz seler naciowy pokrojony w plasterki i pokrojone w małą kostkę marchewki. Smażyć aż cebulka będzie złota.  Odcedzić małże.  Dolać wywar z małży (powinno go być pół litra, w razie potrzeby uzupełnić wodą) i 3 szklanki wody. Dodać tymianek i listek laurowy. Kartofle obrać, pokroić w małą kostkę, dodać do płynów. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Gdy kartofle będą miękkie dodać pomidory. Zagotować. Dodać pokrojone małże. Zagrzać. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.